Elektronik sigara (e-sigara) kullanımı hakkında son günlerde TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu’na çok fazla soru gelmesi üzerine ilgili çalışma grubu tarafından literatürde yakın zaman önce yayınlanan bir editöryal yazının içeriği özetlenmeye çalışılarak konuya hekim düzeyinde de dikkatin çekilmesi hedeflenmiştir.
Yazar makalesinde elektronik sigaranın (e-sigara) 2007 yılında ABD’de piyasaya ilk sunulmasını takiben kullanım sıklığında hızlı bir artış söz konusu olduğunu vurgulamaktadır.
Bilindiği üzere e-sigara, görünüşüyle sigarayı taklit eden, kullanıcının nikotin buharı (dumanı) inhale etmesini (=çekmesini) sağlayan bataryalı bir cihazdır. Özellikle gençlerin ilgisini çekecek şekilde, meyveli, tatlı, lkollü seçenekleri ile moda ile ilişkilendirilerek pazarlanmaktadır. Öte yandan alışveriş merkezlerinde ve nternette satışının yaygın olması, zamanının çoğunu bilgisayar başında ve alışveriş merkezlerinde geçiren gençlerin -sigaraya kolay ulaşmasına neden olmaktadır. Ayrıca 2012 yılında Lorillard Tütün Şirketi, bir e-sigara arkasının satış haklarını alarak, ünlü kişilerin oynadığı reklamların televizyonda gösterilmesini sağlamıştır ancak e-sigarayla ilgili güvenlik, etkinlik, halk sağlığı üzerine etkileri ile ilgili kısıtlı sayıda yayın olması ürün hakkındaki endişeleri arttırmaktadır. E-sigara hakkında yapılan az sayıdaki araştırma verileri ürün akkındaki farkındalığın yüksek olduğuna işaret etmektedir. Örneğin Pepper ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada, erkek adölesanlarda (genç erkeklerde) e-sigara deneme oranının düşük olmasına rağmen, hakkındaki farkındalığın yüksek olduğu (%67), grubun %18’inin e-sigarayı denemeye yatkın olduğunu belirttiği ve halen sigara içenlerde ise deneyebileceğini söyleyenlerin sayısının %74’e yükseldiği saptanmıştır. Pearson ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada ise, gençlerin yetişkinlere göre e-sigara ile ilgili farkındalığının daha yüksek olduğu (%67-%40) tespit edilmiştir.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) e-sigarada, sigaraya spesifik katkı maddeleri ve kartuşunda dietilen glikole rastlandığını, nikotinsiz olduğunu belirten e-sigarada nikotin bulunması gibi etiket bilgileriyle uyuşmayan içerikleri bulunduğunu açıklamıştır.
Öte yandan e-sigara, ürünü kullanan kişide bağımlılığa yol açabilmekte ve farklı markalar arasında da belirgin fonksiyon farkları ihtiva etmektedir. Ayrıca kartuşlar nikotin sızıntısı yaparak cildin fazla nikotine maruz kalmasına ve hatta zehirlenmeye yol açabilir. E-sigara dumanını analiz eden bir çalışmada ise içeriğinde uçucu organik bileşenler ve ince partiküller bulunmuştur.
Her şeyden önemlisi e-sigaranın halk sağlığı üzerine etkileri ile ilgili pek çok cevaplanmamış soru bulunmaktadır. Ayrıca e-sigara ile beraberinde sigara kullanımı sıklıkla devam etmekte ve e-sigara kullananların vergiler ve dumansız hava sahası gibi etkili tütün kontrol yöntemlerini “atlatarak” sigarayı bırakmalarının gecikmesi söz konusu olabilmektedir.
E-sigara kullanıcılarıyla halen devam eden çalışmalarda, bu kişilerin, web sitelerinde sigaranın daha az toksik olduğu, sigara bırakma cihazı olarak kullanılabileceği ve pasif maruziyete sebebiyet vermeyeceği gibi iddialardan etkilendikleri gözlenmiştir. Diğer bir çalışmada ise e-sigara ve sigaranın ikili kullanımının en sık e-sigara kullanım türü olduğu gösterilmiştir. E-sigara ve sigaranın birlikte kullanımında, sigaranın kardiyovasküler hastalıklarda doz – cevap eğrisinin lineer olmayacak şekilde artması nedeniyle de bu konuda araştırmalar yapılması ihtiyacını ortaya koymaktadır.
İşte tam da bu nedenlerden dolayı milyonlarca genç için yeni bir bağımlılık kapısı olan e-sigaradan korunmak için neler yapılabilir? Bu noktada tütün endüstrisi ve tütün salgınından öğrenilen dersler önemsenmelidir. ABD’de bir temyiz mahkemesi, e-sigaraların, yasada tütün ürünleri başlığı altında yer alması yönünde karar çıkmıştır. Yine ABD’de bazı kentlerde satış kısıtlamaları ve dumansız hava sahası kanunlarına tabi olmaları yönünde kararlar uygulamaya konmuştur. Ancak hiç kuşkusuz gençlere satışının yasaklanması, sağlığı desteklediği yönünde reklamların yasaklanması, ünlülerin ürün hakkında reklam ve destek vermelerinin engellenmesi ve aromalı/kokulu tiplerinin üretilmemesi gerekmektedir. Son olarak filmlerde sigara ve e-sigaranın kullanımının engellenmesi, tütün ve tütün endüstrisinin normalize edilmesinin önüne geçerek gençlerin sigara ve e-sigara kullanımının azalmasına katkı sağlayacaktır.
KAYNAK: Electronic cigarettes: A New Nicotine Gateway? Yayınlandığı Dergi ve Tarih: Journal of adolescent Health 52(2013)135-136 Yazar : Rachel A. Grana, Ph.D., M.P.H
Bilgi Notunu Hazırlayan: Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC
Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66
TC: 0 532 361 18 90
http://masafak.tripod.com
http://masafak.tripod.com
Elektronik Sigara
YanıtlaSilThis article is well worth you enjoy. This is really wonderful thing!Awesome.I bookmarked your site!
E-sigara hakkinda yeterli arastirma yok deniyor. Ben burada bir art niyet seziyorum. E-sigara, 10 yili askin suredir dunyada kullanilan bir urun. Yeterli arastirma mi yok, yoksa zararlarini gosteren yeterli arastirma mi yok.
YanıtlaSilNedense pekcok kisi e-sigaraya zararli damgasi vurmak icin cok ugrasiyor. 10 yildir e-sigara hakkinda hic mi calisma yapilmadi? Dunyadaki binlerce universitenin hicbiri mi incelemedi? Elbette inceledi ve goruldu ki insanlari korkutacak bir zarari yok. Bu yuzden de, hem sizin yazinizda, hem de diger yazilarda zararlarini ispatlayan bir makaleye link dahi goremiyoruz.
E-sigarada kullanilan sivida vegetable glycerin, propylene glycol, nikotin ve aroma bulunur. Gliserin zaten zararsiz, yiyecek, icki, hatta oksuruk suruplarinda bile bulunan bir sey. Propylene glycol ise yine zararsiz, ve zararsiz oldugu fareler uzerinde ispatlanmis bir madde. Bu maddenin zararli dozda alinmasi e-sigara ile imkansizdir. Nikotin cok uzun vadeli kullanimlarda kalp krizine sebep olabilir, kanserle alakasi yoktur. Aroma ise, buhar halinde zararli ve zararsiz versionlari var, buna dikkat edilirse zararsizdir.
Nikotinde ise ayrica su parantezi acmak istiyorum. E-sigaraya koyulan bu sivilarda belirli nikotin oranlari vardir. 24mg/18mg/12mg/6mg ve nikotinsiz sivilar da yaygindir. Sigaradan e-sigaraya gecen birisi 24mg ile baslayip onundeki 6ay-1sene icerisinde bunu kademe kademe azaltarak 6mg veya 0mg icebilir, nikotinden kurtulabilir tamamen.
Simdi size soruyorum. Tek zararli maddesi miktarini belirleyebildiginiz ve bir sure sonra tamamen sifirlayabileceginiz nikotin olan e-sigara mi? Yoksa nikotin + 100lerce zehiri icinize cektiginiz sigara mi? Insanlari e-sigaradan sogutmaya calisirken, onlari sigaraya devam ettirdiginizin farkinda misiniz? E-sigaradan korkup baslamayan herkes, gunde 1 paket sigarasina devam ediyor. Neden bu insanlar icine sivi buhari cekmek varken yanmis tutunun zehrini ceksin?
Bu anti e-sigara yazilarinin bitmesi icin, sanirim cigere buhar cekmenin cok zararli olduguna dair bir ispat gerekiyor. Ama boyle bir sey bulunamayacak. Bu nedenle insanlari e-sigaraya baslatalim, birakiniz zehir yerine dogal zararsiz maddelerin buharini ceksinler, nikotini de zamanla azaltsinlar.
Bu likitlerin merdiven alti versionlarini degil de guvenilir markalarini aldiginiz surece, veya evinizde kendiniz de yapabilirsiniz ne koydugunuz bilerek onlari kullandiginiz surece, kat kat daha az zarar goreceginiz bir gercek. Gunde 1 paket sigara icen birisinden devlet ortalama 150-200TL vergi kazaniyor, ve bunlari yasaklayarak insanlari kanser etmek pahasina sigaraya devam ettirtiyor. Biz devlet degiliz, bir cikarimiz yok, cok az zararli bir alternatif varken (nikotinden dolayi) e-sigara yerine sigara ictirerek dolayli yoldan katil olmayalim. Birakin bu kanitsiz konusmalari sigara sirketleri ve devletler yapsin.