Sayfalar

10 Şubat 2018 Cumartesi

TEK BİR KAN TESTİYLE 8 AYRI KANSER İÇİN TANI KONULABİLECEK

Kanser tanısı genelde zahmetli ve pek çok testin yapılmasına dayanan zahmetli bir süreçtir. Şimdi "CancerSEEK" ismiyle anılan tek bir kan testiyle kanser için tanı konulabilmesi üzerindeki çalışmalar son aşamasına ulaşmıştır.  Baltimore'daki John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesinden bir grup araştırmacının konuyla ilgili çalışmaları yayımlanmıştır.

Kanserde erken tanı hayat kurtarıcı olmaktadır. Ne yazık ki pek çok kanser ancak son aşamalarında tanınabilmektedir. Kanser dokusunun kan dolaşımına salgıladığı mutasyona uğramış DNA partikülleri tanı için test edilebilmektedir. Bu yeni kan testi ile 16 gen ve 8 ayrı protein test edilerek vücutta kanser varlığı hakkında bilgi sağlanabilecektir. Bu teknikle meme, akciğer, kolorektal (kalın barsak), over (yumurtalık) karaciğer, mide ve pankreas kanserlerinin tanısı daha erkenden ve kolayca tanınabilecektir. Tanı almış ancak metastas yapmamış bini aşkın hastadan elde edilen bilgilere göre bu kanser türleri için rutin olarak kullanılan tarama testleri henüz tanımlanmamıştı. CancerSEEK testiyle yaklaşık tüm kanserlerin %70'ni oluşturan bu türlerde %98'e varan hassasiyet oranlarıyla tarama yapılabilecektir. Test %33 sensitivite oranı ile meme kanseri için daha az duyarlılık göstermektedir.




--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Kulak Burun Boğaz ve Baş & Boyun Cerrahisi Uzmanı
Memorial Antalya Hastanesi
ENTALYA Sağlık Ltd.Şti.
532 361 18 90
www.masafak.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology, Head&Neck Surgery
Memorial Antalya Hospital
ENTALYA Sağlık Ltd.Şti
532 361 18 90


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TEK BİR KAN TESTİYLE 8 AYRI KANSER İÇİN TANI KONULABİLECEK

Kanser tanısı genelde zahmetli ve pek çok testin yapılmasına dayanan zahmetli bir süreçtir. Şimdi "CancerSEEK" ismiyle anılan tek ...