Sayfalar

31 Ocak 2014 Cuma

GRİPAL ENFEKSİYONLAR

Giriş

Grip insanlarda görülen en sık enfeksiyondur. Her yıl tüm dünyada milyonlarca kişi gripal enfeksiyonlar geçirmekte, özel durumlarda ciddi komplikasyolar gelişebilmekte ve ekonomik olarak da önemli oranda iş ve güç kaybına neden olmaktadır. Kendi coğrafyamızda KKTC ve Türkiye genelinde yılda yaklaşık 1 milyon kişinin grip geçirdiği düşünülmektedir. Bu rakamlar dünya çapında salgınların olduğu yıllarda çok daha büyük değerlere ulaşabilmektedir. Dünyanın en büyük grip salgını 1918-1919 kışında İspanya’da görülmüş ve 20 milyon kadar insanın hayatına mal olmuştur. Hemen geçtiğimiz yıllarda da “Kuş Gribi”, “Domuz Gribi” ve “Keçi Gribi” gibi dünya çapında salgınlar yapan gripal enfeksiyonlara hep birlikte tanık olmuşuzdur.


Etken Patojen Virüslerdir

Gripal enfksiyon etkni Influenza tip A,B veya C olarak isimlendirilen virüslerdir. En sık etken tip A virüslerdir. Etken patojen insanlar dışında tüm memeli canlıları ve kuşları da enfekte edebilmektedir. Influenza virüsü dış görünüşü bakımından çok sık şekil değiştirebilmekte ve her seferinde yeni bir mikrop olarak kaşımıza çıkıp bölgesel salgınlar (endemi) yapabilir. Bazen geçirdiği değişim o denli büyük olur ki, önceki formlarına hiç benzemediği için insan bağışıklık sistemini kolaylıkla atlatabilmektedir ve çok buyük kitleleri enfekte ederek dünya çapında salgınlara (pandemi) neden olabilmektedir.

Gripal Enfeksiyon İnsanı Paçavra Haline Getirir

Hastalık ateş, titreme, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı, öksürük, halsizlik, yorgunluk gibi önemli yakınmalarla insanı adeta paçavra haline getirir ve önemli oranda iş ve güç kaybına neden olur. Özel durumlarda bulantı, kusma ve ishal gibi yakınmalar da görülebilir. Virüsün bulaşmasını takip eden birkaç gün içinde yakınmalar ortaya çıkar ve hastalığın ilk haftasında yüksek oranda bulaşıcıdır.

Gripten Nasıl Korunulabilir

Grip damlacık enfeksiyonu denilen yöntemle, havada asılı kalan virüslerin solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Grip geçirmekte olan kişilerle direkt temasdan ve aynı ortamlarda bulunmaktan kaçınmak, böyle ortamlara girmek zorundaysak maske kullanmak, sık el yıkamak yoluyla grip virüsünü alma ihtimalinimizi azaltabiliriz. Gripli olan biz isek öksürürken ve hapşırırken etrafa damlacıklar saçmaktan kaçınmak çevremizi korumak için önemlidir.


Aşılanmak en önemli korunma yöntemidir. Aşılama genellikle Kuzey Yarım Küre için sonbahar aylarında olmalıdır. Ancak herkesin grip aşısı yaptırmasına gerek yoktur. Belli kişiler risk altındadır ve gripal enfeksiyonlara bağlı komplikasyon gelişme ihtiali yüksektir. Risk altındaki grubu yenidoğan bebekler, 65-70 yaş üstü kişiler, immün yetmeliği olanlar, AIDS, kronik karaciğer, böbrek hastalığı, ağır kalp yetmezliği, tıkayıcı solunum yolu hastalığı, organ nakli, kanser tedavisi almakta olan kişiler oluşturur. Grip aşısına bağlı ciddi komplikasyonlar da olabilir bu nedenle sağlıklı kişilerde grip aşısı yaptırılması şart değildir.


Grip Tedavisi

Özel bir grip tedavisi yoktur. İstirahat edilmesi ve bol  sıvı alınması en önemli tedavi yaklaşımı olmalıdır. Bunun dışında ateş ve ağrının kontrolü, burun akıntılarının, öksürük yakınmalarının semptomatik tedavileri kullanılabilir. Savunma sistemini desteklemek amcıyla bol taze meyve ve sebze tüketilmesi veya vitamin alınması önemli olabilir. Tedavide antibiyotiklerin faydası yoktur, ancak gripal enfeksiyon zemini üzerine gelişebilen süper enfeksiyonlar varlığında mutlaka kullanılmadır. Antiviral ilaçlar özel durumlarda kullanılabilir.



--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC 

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
http://masafak.tripod.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TEK BİR KAN TESTİYLE 8 AYRI KANSER İÇİN TANI KONULABİLECEK

Kanser tanısı genelde zahmetli ve pek çok testin yapılmasına dayanan zahmetli bir süreçtir. Şimdi "CancerSEEK" ismiyle anılan tek ...