Sayfalar

2 Mart 2017 Perşembe

3 MART DÜNYA KULAK VE İŞİTME GÜNÜ

İŞİTME SAĞLIĞI


İşitme fonksiyonumuz çevremizle iletişim kurmakta kullandığımız en önemli duyularımızdan biridir. Gerek doğumsal gelişen, gerek hayatımız boyunca karşılaşabilceğimiz pek çok olaya bağlı kazanılmış işitme kaybı riskleriyle karşı karşıyayız. Bu durumlara karşı bilinçli olmak, işitme sağlımızı koruyabilmemiz için çok önemlidir.


Doğumsal başlangıçlı işitme kayıplarının yaklaşık yarısı herediter nedenlidir. Pekçok genetik hastalığın kulak gelişimini bozan etkileri görülebilmektedir. Bu gibi olaylardan korunmanın en iyi yolu akraba evliliklerinden uzak durulması ve gebelik sırasında bebeğin doğum öncesinde yakından takibi ile mümkündür.


Gebelik sırasında genellikle annenin karşılaştığı bazı hastalıklara bağlı olarak da bebeklerde kulak gelişimi ciddi şekilde etkilenebilmektedir. Bunların önemli bir bölümü annenin gebelik sırasında geçirdiği viral enfeksiyonlardır. Ayrıca alkol yada bazı zararlı ilaçların gebelikte kullanımına bağlı toksikasyonlar, kan uyuşmazlıkları, erken veya zor uzamış doğum eylemleri kulağın zarar görmesine neden olabilmektedir. Bütün bunlar gebelerin profesyonelce yakın takibiyle pek ala önlenebilecek problemlerdir.


Bu tür problemlere engel olunamamışsa, işitme fonksiyonlarının mümkün olduğunca erken dönemde tes edilmesi çok önemlidir. Tüm bebeklerde doğum sonrası işitme fonksiyonlarının tarama testleriyle değerlendirilmesi, şüphelenilen durumlarda daha ileri tekniklerle incelemelerin derinleştirilmesi, muhtemel bir işitme kaybının erken tespiti açısından çok önemlidir. İşitme kaybıyla doğduğu tespit edilen bebeklerin gerek geleneksel yöntemlerle, gerek cerrahi yaklaşımlarla rehabilite edilebilmeleri günümüzde artık sorun olmaktan çıkmıştır.


Sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmiş olmak, işitme fonksiyonumuzun artık risk altında olmadığını göstermez. Hayatımız boyunca kulaklarımıza zarar verebilecek durumlara karşı dikkatli olmalıyız. İşitme fonksiyonlarımız için zararlı olabilecek pek çok hastalığın yanında, bazı antibiyiotiklerin, özellikle aspirin türevi ilaçlar olmak üzere ağrı kesici ilaçların, kulağa zararlı olabilecek diğer pek çok ilaç ve kimyasalların, yüksek gürültülü çalışma ortamlarının, yüksek gürültülü eğlence merkezlerinde alkol kullanmanın, özellikle yüksek ses volümleriyle kulaklık kullanmanın, kafa travmalarının ve kaçınılmaz bir biçimde yaşlanmanın kulaklarımıza zamanla zarar verdiğini hiç akıldan çıkarmamak gerekir. Bu gibi durumlara karşı işitme fonksiyonlarımızı yakından takip etmeli, herhangi bir kulak ağırısı, baş dönmesi, çınlama, yada işitme veya anlama güçlüğü yakınması halinde bir an önce KBB uzmanına başvurmalıyız.


--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC 

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
www.masafak.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology
Head of Otorhinolaryngology Department
President of Surgical Science Division
Near East University, Faculty of Medicine
Chief Editor of Near East Medical Journal

GSM: TRNC +90 542 877 55 66
          TR     +90 532 361 18 90


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TEK BİR KAN TESTİYLE 8 AYRI KANSER İÇİN TANI KONULABİLECEK

Kanser tanısı genelde zahmetli ve pek çok testin yapılmasına dayanan zahmetli bir süreçtir. Şimdi "CancerSEEK" ismiyle anılan tek ...